Trav är en väldigt populär sport både i Sverige och i Finland. Varje vecka lockas tusentals åskådare till alla travbanorna runt om i länderna. Men det är inte på läktarna som de allra flesta följer travloppen, utan mest vanligt är det att följa spänningen hemma i TV-soffan. Förutom att titta på loppen är det också många som bettar på trav.

Trav i norr

På hemsidan travinorr.se erbjuds information för dig som är intresserad av trav men även för dig som vill bli uppdaterad på de senaste travnyheterna. Om du går i tankarna på att börja spela på hästar eller bara vill veta lite mer om hur det går till så gör du rätt i att kika in på deras hemsida.

Finlands mest framgångsrika travkusk genom tiderna heter Jorma Konti. Redan 1967 som 13-åring vann han sitt första travlopp, det slutade inte där utan i skrivande stund har han vunnit över 10.000 travlopp. En annan person från Finland som lyckats bra i Sverige är travtränaren Timo Nurmos. Han räknas i Sverige som en av de främsta tränarna inom travsporten.

Publiksport

Med ett snitt på över 650.000 åskådare per år så är travsporten faktiskt en av Finland mest populära idrottsgrenar. Att spela på hästar gör i princip alla som tittar på trav, i Finland omsätter de en bit över 200 miljoner euro varje år på olika travspel. Travlopp anordnas varje dag runt om i landet förutom på julafton och juldagen.

Den största och mest prestigefyllda travtävlingen i Finland är Kungstravet, det är en tävling för finska kallblodiga travhästar. Första gången tävlingen anordnades var 1924 i staden Lahtis. Kungstravet är en av de största årliga sportfesterna i Finland och har på senare år lockat närmare 60.000 åskådare. Tävlingen som hålls under sommaren har ingen bestämd plats utan anordnas i olika städer varje år.